Ramazanska poruka hafiza Bugarija za 2024: Ponovna prilika za poboljšanje životnih prilika

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i bliske ashabe, prisne prijatelje i na sve one koji teže ka poboljšanju životnih prilika.

Gospodar svjetova svima je dao prilike i mogućnosti da pronađu sebe i smisao života.

Međutim, želje za materijalizmom, za sobom, pozicijom i dominacijom utiču da izgubimo ono najvrijednije u nama – vjeru i povjerenje. A zna se da bez vjere dominira nevjerica, a bez povjerenja bolesna uvjerenja, a to nam svojim hadisom potvrđuje i Učitelj svijeta Muhammed, s.a.v.s., i veli: “Nema vjere ko nema povjerenja”.

Kada društvo nije usmjereno da čuva ono najvrijednije u nama, onda se udara na ljudsku čast, a odgovorni poslovi se daju neodgovornima. Zašto? Zato što ne poštujemo i ne čuvamo amanet/povjerenje od Boga, a povjerenje od Boga je post koji nam je, evo, ponovo pred vratima.

Zato nam Učitelj svijeta, kada govori o povjerenju, veli:“Post je povjerenje. Neka svako od vas čuva svoje povjerenje.”

Zapamtimo, kad nam nedostaje istinski post, onda sigurno sebi i drugima stvaramo neprilike.

Gradeći povjerenje i čuvajući ljudsku čast ubrzo bivamo usmjereni popravku i poboljšanju našeg stanja i prilike. Gospodar nam u Kur’anu veli: “On će ih sigurno usmjeriti i prilike njihove poboljšati.”

Ramazan je upravo jedinstvena i specijalna prilika za oživljavanje i obnovu svega vrijednog.

Stoga, istinski zapostimo, vratimo i izgradimo međusobno povjerenje kako bismo uživali ponos na oba svijeta.

Drage i plemenite duše, iskoristimo ponuđenu priliku, jer, ako se iskreno približimo svakom liku, od Boga dobijamo naljepšu priliku.

Nek nam je mubarek i blagoslovljen Ramazan.
Sulejman Bugari

Copyright © 2006-2024 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija. Developed by Visualis.