N1 TV / Gostovanje u interaktivnom regionalnom političkom talk showu Pressing

U emisiji Pressing N1 TV, interaktivni regionalni politički talk show, koji prati aktuelne teme sa najatraktivnijim gostima i emitira se svake sedmice od ponedjeljka do četvrtka u 20:00 sati u četvrtak, 24. decembra 2014. godine, zajedno sa fra Mirkom Majdandžićem i protojerejem Darkom Đogom, gostovao je i hafiz Sulejman Bugari.

Emisiju je vodio direktor vijesti N1 centara u Sarajevu Amir Zukić.

U emisiji je bilo govora o vjerskim praznicima, bogatstvu različitosti, suživotu različitih vjera, kultura i naroda.

Govoreći o vjeri, hafiz Bugari je rekao da je ona data kao kušnja i da svako ima slobodu izbora da bira put kojim će ići. “Putevi o kojima Gospodar govori su tu pred nama, a svako će ponašanjem svojim pokazati koliko je njegov put osvijetljen i koliko je njegov put pravi ili pak remeti društvo i zajednicu”.

„BiH je paradigma slobode. Oni koji žele da razbijaju krčag BiH, nisu svjesni da taj isti krčag u sebi sadrži drugi, otporniji, koji je jači od bilo kojeg napada“, dodao je on i istakao da citira Vladimira Premeca i da ova definicija najbolje opisuje situaciju i stanje u BiH.

“Posljednji Božji poslanik Muhammed je uslovio odnos prema drugom kao znak istinskog vjerovanja kod čovjeka. Nećete nikad istinski vjerovati sve dok ne budete željeli svim ljudima ono što želite sebi, govorio je svojim sljedbenicima”, kazao je hafiz Bugari.

Na pitanje voditelja i urednika Amira Zukića šta je ono što razlikuje vjersko od nacionalnog, hafiz je kazao:

“Što se tiče vjerskog i nacionalnog, gospodar u Knjizi potvrđuje da je stvorio ljude u plemenima i narodima od jednog čovjeka i žene, da bi se međusobno upoznali. Svaki narod ima svoje ime, to treba poštovati, kao i naciju. Ne treba negirati nikome njegovu naciju niti vjeru. Nacija je jedan od uslova da bi država bila stub. Ona je potrebna i treba poštovati ime svakog naroda, ali ne smije nacija da preraste u nacionalizam”.

Hafiz Bugari je imao jasan stav o tome kako se vjera prenosi i kako smo je svi ustvari naslijedili.

“Svi smo naslijedili vjeru i vjerovanje, nismo baš dubinski razmišljali o tome. Poslanik kaže da se ljubav i mržnja nasljeđuju. Čovjek mora proći kroz tu fazu gdje će dobiti vjeru onakvu kakva mu je prezentirana”.

Hafiz Bugari o istinskim principima vjere

Jevreji, kršćani i muslimani – svi su zagovarali da je njihova vjera najbolja. Gospodar u tom trenutku spušta na Zemlju jedan tekst koji kaže: “Nit’ će biti po važim željama (muslimana), niti po željama sljedbenika Knjige (jevreji i kršćani), nego ko god bude radio zlo bit će kažnjen za to”.

Voditelj Zukić je pitao goste koliko je moguće postići da se političari slažu kao što se oni slažu u svojim stavovima i da li je moguć napredak po pitanju odnosa političara prema narodu.

“Mi lako naviknemo na viši standard pa onda na tom putu zaboravimo na potrebe običnog čovjeka. Kada bi jedan političar samo godinu dana primao platu običnog čovjeka, otvorila bi se mnoga polja”, kazao je hafiz Bugari.

Gosti su se jednoglasno složili da je za bilo kakav napredak potreban mukotrpan i svakodnevni rad, a komentar je dao hafiz Bugari, koji je poznat po tome što pomaže mladima u odvikavanju od droga i mladim parovima da sačuvaju brakove.

Jedno od pitanja kojeg su se gosti dotakli je i aktuelna situacija oko ISIS-a, koji je svakim danom sve češća tema medija.

“Ovo je pogrešan pristup vjerovanju i tu se dešava kriza autoriteta. Čovjek daje sebi za pravo da se proglasi vrhovnim autoritetom. To nema veze sa Islamom”, istakao je Bugari.

Na pitanje da li su razmišljali da se uključe u politiku, što postaje “popularna praksa” u novije vrijeme, gosti su imali slične stavove.

Hafiz Bugari je dodao: “Mi smo svakako uključeni u politiku svojim ponašanjem, ali za politiku nisam završio adekvatnu školu”.

U nastavku pogledajte snimak cijele emisije…

Copyright 2007-2019 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija