Univerzalne ramazanske prilike 30: Prilika za istinsko robovanje

Ramazan je prilika za buđenje istinskog robovanja. Gospodar je odredio i obavezao nas zakonom koji se ne može promijeniti – šehadetom, namazom, postom, zekatom, hadžom, kurbanom itd. On nas je ovim propisima vezao, ne da bi nam bilo teško, da nam bude teret, nego da se njima odvežemo od svega onog što nas je vezalo dolaskom na ovaj svijet. A svezalo nas je mnogo štošta. Pravo istinsko robovanje je ono kada, izvršavajući propise kojima je On zadužio robove svoje, također svojim ponašanjem ne prourokuješ nikome bol, patnju, uznemirenost bilo kome. I pravo je robovanje ono koje je kontinuirano. Nije robovanje samo klanjati. Robovanje je Allahu također i kada nekog obradujemo.

Ibadet jeste i kada šutimo kada treba šutjeti. Ibadet jeste i najbolje ponašanje s kojim je On zadovoljan. Robovanje Allahu jeste, dakle, u svakom stanju, u svakom trenutku.

Zato je Resulullah, s.a.v.s., rekao: – Najdraže djelo Allahu jeste ono koje se započne pa završi i odmah se poslije toga nastavi sa drugim.

Dakle, nema odmora. Kada ne radiš rukama i tijelom, ti radi govorom, a kad šutiš, ibadeti mislima.

Ne možeš reći: – Odoh da se odmorim malo od disanja. Ti si u stalnom ibadetu. Istinsko robovanje je ono koje nas olobađa od ropstva svemu i bilo čemu osim Njemu. Istinsko robovanje je ono kojim mi, dozvolom Allahovom, možemo osloboditi svakog onoga ko je u modernom robovanju, a osjeća patnju u životu zbog toga.

Zato je Resulullah, s.a.v.s., rekao: – Hoćete li da vam kažem za najbolje robovanje, najbolji ibadet i najlakši za vaše tijelo? To su šutnja i lijep karakter.

Vidite, šutanj je ibadet. Šutiš, piše ti se ibadet. Lijepo se ophodiš, piše ti se ibadet. Ali ne smiješ da kažeš ‘taman, ja ne moram postiti, ja ne moram klanjati, ne moram klati kurban, važno je da sam ja dobar’.

Kome se zahvaljuješ za to što si dobar?

On je odredio način zahvale – da dokazuješ sedždom da si ponizan radi Njega, a ne da te dobrota udalji i distncira od ljudi, to nije ibadet, to je teret, patnja,

Zato, nemojmo dozvoliti da nam ibadet bude teret, ibadet je lahkoća i za tijelo i za dušu. Ta se lahkoća za tijelo i za dušu najbrže ostvaruje u ovom mjesecu. Iskoristimo ovu priliku.

Sulejman Bugari
TVSA, 2015.

Copyright 2006-2020 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija