Univerzalne ramazanske prilike 28: Prilika za bezinteresnu ljubav

Ramazan je prilika za bezinteresnu ljubav. Mi smo svjedoci da ova ljubav o kojoj pričamo ne rezultira zdravim odnosom. Kakva je to ljubav, a preko hiljadu razvoda brakova samo za pola godine. Pa, kakva je to ljubav u pitanju? Ljubav koja je prolazna – to je potreba, to nije ljubav! Nama je potrebna ljubav koja ne prestaje, a to je bezinteresna ljubav.

Hoću da te volim, ne očekujem od tebe ništa, hoću da ti pomognem, opet ne očekujem od tebe ništa… Žudnja moja i tvoja za Savršenim – to je jedna od definicija ljubavi. Dakle, žudnja nesavršenog prema Savršenom. Tu je ta ljubav!

Kako ćemo je otkriti, kako ćemo je prepoznati? Podučio nas je toj ljubavi Gospodar. On je izrazio svoju ljubav prema Muhammedu, s.a.v.s., kojeg najviše voli. A ljubav je prva i posljednja pamet. Interesantno, bez te čiste, iskrene ljubavi, nema ni slasti u vjerovanju.

Obratimo dobro pažnju na ovaj hadis. Od Resulullaha, s.a.v.s., se prenosi da je rekao: – Nikada nećete ući u džennet, raj, sve dok ne budete vjerovali, a nikada nećete vjerovati sve dok se ne budete voljeli.

Dakle, uslov za vjerovanje je ljubav. Zato ne negiraj, ne napadaj, ne vrijeđaj. Jedan od imama je rekao: – Vjera je ljubav, a ljubav je vjera. Ko god ima ljubavi, zapamtimo, on ima i vjere, samo možda nije svjestan. Možda nema u praksi to. Istovremeno, ko god nema vjeru, on ima i ljubavi, samo je ona malo smrznuta u njegovom životu, potisnuta, nije je okusio u okruženju, nije raspaljena. Samo atom te čiste, bezinteresne ljubavi, je vrijedniji od ibadeta 70 godina bez te ljubavi.

Jahja sin Muaza je rekao: – Atom ljubavi u robovanju mi je draži od 70 godina ibadeta, robovanja, bez ljubavi.

Čak je i Resulullah, s.a.v.s., u hadisu rekao: – Trojica će osjetiti slast u robovanju. Onaj kome Allah i Poslanik budu draži od svega, onaj ko voli drugog samo radi Allaha i onaj kome je mrsko da se vrati u stari život, život u kojem nije bio u vjeri, kao što mu je mrsko da bude bačen u vatru.

Svako od nas bi volio da probudi tu ljubav, da raspali tu ljubav u sebi. Jednom je Resulullah, s.a.v.s., Muazu ibn Džebelu obratio. Uhvatio ga je za ruku i rekao mu: – O, Muaze, nek znaš da te volim.

Izrazio mu je ljubav. Njemu je toliko bilo drago, da nije mogao progovoriti i samo je gledao u njega, a Resulullah, s.a.v.s., samo je nastavio dalje rekavši: – O, Muaze, nešto ću ti reći, nemoj propustiti iza svakog namaza da to kažeš.

Poruka ovog hadisa jeste ljubav. On mu je prvo ispoljio ljubav, a potom ga i podučava kako da ostvari ljubav. Ta dova glasi ovako: – Gospodaru, pomozi mi da Te spominjem na način kakav Ti želiš, pomozi mi da Ti se zahvaljujem na način kako Ti želiš i pomozi mi da Ti robujem onako kako Ti želiš.

Dakle, u spominjanju Allaha, u zahvaljivanju Allahu, i u robovanju posvećenosti Njemu – tu se krije istinska, bezinteresna ljubav. Kad nju imaš, sve imaš. Kada je nemaš, nemaš ništa. Onaj kome Allah nije sve, smeta mu sve. Sve imam, ali ne znam šta ću. Nemaš ono što ti je najbitnije.

Jednom prilikom je Ibn Abbas, ashab, poznavaoc Kur’ana, išao ulicom sa jednim ashabom, prijateljem i on njemu kaže: – Vidiš li ti onog čovjeka tamo? Čovjek potvrdi da ga vidi, a Ibn Abbas nastavi: – Neka znaš da on mene voli. Upita ga čovjek kako to zna, pa dobi objašnjenje: – Zato što ja njega volim.

Dakle, voli, bit ćeš voljen. Ne voliš, neće te voljeti. Ramazan je prilika da ostvarimo bezinteresnu ljubav koja je vječni rahatluk. Iskoristimo priliku.

Sulejman Bugari
TVSA, 2015.

Copyright 2006-2021 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija