Univerzalne ramazanske prilike 27: Prilika za formiranje stava

Ramazan je prilika za formiranje stave. Veoma je nezgodno živjeti bez stava. Ljudi ne vole one koji nemaju stav u životu. Ali imati stav ne znači slijepo slijediti nekoga. Imati stav ne znači biti isključiv sa svojim stavom. Imati stav znači biti otvoren, uvijek težiti ka tome kako biti bolji, kako se usavršiti – taj čovjek ima stav.

Imati stav ne znači potcjenjivati drugog, ismijavati onoga ko nema trenutno stava. Imati stav, ne znači uzvratiti nekom kad te vrijeđa. Tada, zapravo, gubiš pravilan i zdrav stav.

Zato je Muhammed, s.a.v.s., rekao: – Nemojte biti bez stava. Ashabi su se iznenadili i pitali kako to, te im je ovako Poslanik odgovorio: – Onima koji vama izlaze u susret, i vi njima izlazite u susret. A ako oni vama ne izlaze u susret, vrijeđaju vas i vi njih vrijeđate, takav stav nemojte imati. Vaš stav će biti, ako oni vama izlaze u susret, vi ćete njima izlaziti u susret. Ako oni vama i dalje ne izlaze u susret, vi ćete njima i dalje izlaziti u susret.

Evo šta znači imati stav. Stav istinskog vjernika jeste da mu Allah, dž.š., i Poslanik, s.a.v.s.,  budu preči od svega što postoji pa čak i od njega samog. Također i zajednica da mu bude preča od svega pa i od njega samog. Tu je sakriven smisao stava.

Moramo priznati – nije nam stav onakav kakav bi trebao biti. Imamo puno stavova pa se gubimo. A potreban nam je samo jedan.

Onaj ko ima jedan stav, a spomenuli smo ga maloprije, on je jednostavan. Nismo jednostavni. Komplicirani smo, kompliciramo odnos, kompliciramo vjeru, sami sebi otežavamo. Oslobodimo se svakog stava kojim ne možemo dobiti ono što nam je potrebno. Ako nam je stalo do zdravog stava, uvijek će biti zdrava dostava. Fizička i duhovna. Iskoristimo priliku.

Sulejman Bugari
TVSA, 2015.

Copyright 2006-2021 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija