Univerzalne ramazanske prilike 24: Prilika da postanemo Božiji svjedoci

Biti svjedok, to je velika čast, pogotovo svjedok Gospodara svjetova. A On u Kur’anu upravo veli: – On želi kušnjama, ispitima, da ukaže na vjernike između vas – one koje je On uzeo za svjedoke.

U drugom ajetu: – On želi da vi budete svjedoci protiv onih koji neće pravednost.

Dalje kaže: – …ili će Poslanik biti svjedok protiv vas.

Braćo i sestre, nemojmo dopustiti da bilo ko bude svjedok protiv nas, a kamoli Božiji Poslanik, s.a.v.s. Biti svjedok Allahov, to je meta prvog islamskog šarta – Ešhedu en la ilahe illallah we ešhedu enne Muhammeden ‘abduhu we resuluhu – Svjedočim da nema drugog božanstva osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik. Meta ovog šehadeta, potvrđivanja, jeste da postanemo svjedoci Njegovi. Da budemo svjedoci pravednog odnosa, da budemo svjedoci ljubavi, pravičnosti.

Postoje tri vrste svjedoka. Svjedok koji je posmatrač, lažni svjedok i stvarni svjedok. Posmatrač je onaj koji onako gleda, a ništa ne preduzima. A lažni je onaj koji se lažno predstavlja, govori da će nešto učiniti, ali neće da bude svjedok, ne realizira to što je rekao, dakle, pretvara se, laže. Stvarni svjedok je onaj ko je spreman da svjedoči pravično, ne samo pravedno. Namjerno govorim pravično, ne samo pravedno, zato što je velika razlika između pravde i pravičnosti. Pravda je nešto što je vidljivo, na pravedan način raspoređeno, međutim u unutarnjem odnosu, u skrivenosti njihovoj, oni su pogrešno postupali, pogrešno sud i odluku donijeli. Zato Gospodar u Kur’anu kaže:  – Budite pravični.

Lahko je biti pravedan. Pravednost je naizgled, dokazao si im papirologijom, ovim, onim, da si pravedno postupao. Međutim, ti znaš ko je inače u pravu. Zato je Božiji Poslanik Muhammed, s.a.v.s., jednom prilikom, kada su dvojica došla da mu se požale na jedan problem, rekao: – Ako neko od vas bude elokventniji u govoru pa pobijedi svojom rječitošću i tako dokaže da je u pravu, pa ja presudim na njegovu stranu, a on inače nije u pravu, on će imati duplu kaznu na onom svijetu.

Mi tačno znamo kada se nađemo u situaciji kada je neko u pravu sa nekim mišljenjem, a nama krivo što nismo mi u pravu  onda kažemo: – Slažem se kolega, to je uredu. Međutim tebi je unutra krivo, što znači da nisi pravičan, da još uvijek bićem nećeš da posvjedočiš i budeš svejdok Allahov. Biti svjedok Allahov znači svjedočiti pravedno, makar to bilo protiv tebe pa Gospodar kaže u Kur’anu: – O, vjernici. Budite uvijek pravični, makar bilo protiv vas, protiv vaših roditelja i protiv vase rodbine.

Ovdje je rečeno vjernicima da budu pravedni. Pa zar nisu vjernici pravedni? Dakle, dešava se vjernik da nepravedno postupa. On je pravedno postupio, ali nije pravično. Pa naginje iz pristrasnosti na stranu svoga. E, zato je ramazan stvarna prilika da mi budemo svjedoci Allahovi na ovom i onom svijetu. Allah će prozvati ljude koji će tražiti opravdanje da nisu mogli da postupaju po onom što Allah traži. Pa će, između ostalog, reći: – Nismo mi mogli vjerovati i naukom se baviti. A Gospodar će pozvati ljude koji su i vjernici bili, i koji su se bavili naukom, i doprinosili zajednici za popravak. Njih će pozvati Gospodar I reći im: – Hodite ovamo kao svjedoci protiv ovih koji kažu da nisu mogli da naprave spoj između toga dvoga.

Nema veće ljepote nego biti svjedok Allahov. Ja molim Gospodara da nas uzme da budemo Njegovi svjedoci, a da nas sačuva da bude Poslanik, s.a.v.s., svjedok protiv nas. Iskoristimo priliku, budimo svjedoci Njegovi.

Sulejman Bugari
TVSA, 2015.

Copyright 2006-2020 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija