Učešće na tribini “Okupimo se oko Jedne riječi“ u Baru

U velikoj sali Općine Bar sinoć je, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Bar, organizirana tribina na temu “Okupimo se oko Jedne riječi“, na kojoj su govorili Milo Šćekić i hafiz Sulejman Bugari.

U prepunoj sali Općine Bar, hafiz Bugari i Milo Ščekić govorili su o razumijevanja različitosti, toleranciji i prijateljstvu među ljudima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, a među prisutnima su bili i predsjednici Općine Bar i Sabora IZ Crne Gore dr. Zoran Srzentić i Muidin ef. Milaimi.


Prisutnima se obratio i šredsjednik Odbora IZ Bar Ćazim Alković, koji je istakao da je privilegija biti na mjestu gdje smo se okupili oko Jedne riječi i dva mudra čovjeka i gdje te niko ne pita ko si.

U svom izlaganju hafiz Bugari, savjetnik za da’vu reisa Rifata ef. Fejzića kazao je da je moderno društvo potisnulo ustranu zaljubljenost u Božiju Riječ te da bez zaljubljenosti prema Uzvišenoj Riječi nema života. Ona se troši i zato smo zaduženi da je dijalogom zalijevamo i održavamo.

“Bez Božije riječi nema se šta reći. Svako od nas se na poseban način obraća Njemu. Nismo mi ovdje došli da raspravljamo čija je vjera bolja. Najbolja je vjera ona koja je kod Njega. A mi imamo svoja različita uvjerenja i poglede i oni su nam dati kao ispit od Boga. Moramo se takmičiti lijepim djelima i lijepim ponašanjem, potpomažimo se u dobru i svjesnosti, a ne u grijehu, mržnji i neprijateljstvu. Ne smijemo vrijeđati onog ko je izabrao drugačiji put od našeg, jer da je Gospodar htio, učinio bi da svi budemo jedne vjere i jedne zajednice”, rekao je, između ostaloga, hafiz Bugari.


Milo Šćekić je sebe predstavio kao policajca iz Kolašina, studenta psihologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i pasioniranog posvećenika literature i izučavanja psihologije, filozofije, antropologije, ezoterije i estetike. On je upoznao posjetioce tribine da je, zbog velikog interesovanja, osnovana organizacija “Spiritualni inspirator”, s ciljem interakcije širom svijeta sa svima koji vrednuju različitosti, ljude i ljubav.

Šćekić je predstavio uporedni opis najtežih trenutaka u životu Isusa Hrista i Poslanika, s.a.v.s., zadivivši posjetioce tribine svojim poznavanjem Svetog pisma i Kur’ana.

“Želimo pobijediti predrasude. Tražimo ono što nas spaja jer nikada nismo sami, a život nam uvijek šalje drugo biće. Cijeniti tuđi napredak osnova je ličnog napretka. Dat će Bog da će se daleko čuti poruke koje želimo poslati i da će naći utočište u srcima mnogih”, kazao je, između ostalog, Šćekić.

U nastavku pogledajte snimak cijele tribine…

Copyright 2007-2019 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija