Učešće na panel diskusiji „Vjera u mlade“ u Baru

U sali Doma kulture u Baru sinoć je, uz prisustvo vjerskih velikodostojnika sve tri konfesije i velikog broja posjetilaca, održana panel diskusija „Vjera u mlade“, na kojoj su na pitanja mladih, koja se tiču izazova koje nosi savremeno društvo, odgovarali protojerej Mirčeta Šljivančanin – koordinator Katihetskog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske, hafiz Sulejman Bugari – savjetnik reisa Islamske zajednice i Ivan Vukčević – župnik Bara u ime Barske nadbiskupije.

Događaj je organizovala NVO Barska Kul Tura, a ideja za ovakvim vidom dijaloga potekla je od Azre Rastoder, učenice Gimnazije „Niko Rolović“, dobitnice EUX stipendije.

Na panel diskusiji su analizirana brojna pitanja, poput onih kako živjeti u skladu sa vremenom, a poštovati načela vjere, kako vaspitavati djecu iz mješovitih brakova, da li će u jednom trenutku nauka nadvladati i postati kontradiktorna vjeri, o različitim strujama unutar religija, tretmanu LGBT zajednice, gdje su predstavnici sve tri vjere, odgovarajući na pitanja, istakli da je suština vjere poštovanje i dijalog.

Takođe, kada je vjera u pitanju, najznačajniju ulogu ima porodica, pored slobodne volje koja je svima data. Ipak, istaknuto je da ljudski rod prolazi krizu identiteta i poslali završnu poruku sinoćnjeg skupa riječima: “Neka riječi naših roditelja, vjeroučitelja i propovjednika odzvanjaju vašim srcima svakog dana, neka budu dio vas, kako bi vaš životni put bio lakši i ispravniji i kako bi vam pomogle u iskušenjima koja su sastavni dio života. Budite otvorenog uma, ali još otvorenijeg srca za svakog ko se po bilo čemu razlikuje od vas. Ne osuđujte, jer će vam biti suđeno, prihvatite i bićete prihvaćeni. Naoružajte se znanjem i ljubavlju jer, što više upoznajete druge, to više spoznajete same“.

Copyright 2007-2019 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija