U Orahovcu promovirana knjiga „Vratimo se Gospodaru“

Danas je, u prostorijama Doma kulture “Mensur Zyberaj”, Odbor IZ Orahovac organizirao promociju knjige “Vratimo se Gospodaru” autora hafiza Sulejmana Bugarija, koju je na albanski, pod pod naslovom “T’i kthehemi Krijuesit”, preveo Qerim Ondozi.

Piše: Qerim Ondozi

Na ovoj promociji, prvoj po redu prijevoda ove knjige na albanskom, učestvovao je autor knjige, hafiz Sulejman Bugari, zatim glavni imam IZ Kosova profesor Sabri Bajgora, prevoditelj knjige Qerim Ondozi i profesor Medrese u Prizrenu Elmedin Ejupi.

U prepunoj sali, gdje su prisutni stajali na nogama da bi pratili ovaj događaj, skup je otvoren prelijepim učenjem Kur’ana hafiza Sulejmana Bugarija.

Nakon toga, prisutnima se obratio Šani ef. Sylka, predsjednik odbora IZ Orahovac. Želeći dobrodošlicu gostima, on je govorio o značajnosti ovog događaja, naglašavajući da je to prvi put u historiji da odbor IZ Orahovac organizira promociju knjige.


On je također izrazio želju za više ovakvih događaja u Orahovcu.

Nakon njega govorio je Elmedin Ejupi, profesor tefsira u medresi Alauddin u Prizrenu. Govoreći u superlativu o knjizi, kao i o hutbama u ovoj knjizi, on je naglasio nekoliko karakteristika predavanja autora ove knjige.

Između ostalog, Ejupi je rekao: “Dok drugi šire mržnju, poštovani hafiz širi ljubav, pozitivnu energiju, i kultivira plemenite osobine kod nas: skromnost, brigu o drugima, saosjećanje, praštanje, samokritiku…”

Qerim Ondozi, prevodilac knjige na albanski jezik, govorio je o samom procesu prijevoda, naglašavajući lingvističke sposobnosti autora i dodajući da su prevoditelji ove knjige, ustvari, Sulejman Bugari i Qerim Ondozi. Time on je pridao važnost stalnoj komunikaciji sa autorom, u cilju pronalaženja što boljih prevoditeljskih rješenja na albanski jezik. Ondozi je, također, naveo da su naslovi ovih hutbi, poput “Ukrcajmo se na lađu spasa”, “Ne vodite rasprave”, “Čuvajte međusobno povjerenje” i sl., poruke same po sebi i kao takve mogu služiti svakom prije nego što počne sa samim čitanjem sadržaja.


Zatim se prisutnima obratio glavni imam IZ Kosova profesor Sabri Bajgora. On je ocijenio knjigu i sam rad hafiza Sulejmana Bugarija opisujući ga kao jednog od najvećih pozivača u islam balkanskog područja. On je spomenuo i važnost ove knjige, imajući u vidu činjenicu da je ona već prevedena na četiri jezika, a original je dostigao više od 20 izdanja. Nakon što je opisao neke od tehničkih karakteristika knjige, profesor Bajgora je govorio o njenom sadržajnom dijelu, fokusirajući se na samu misiju autora. “Hafiz Sulejman je, jednostavno, u njegovom putovanju kroz ove hutbe, potpuno shvatio činjenicu da je pozivač vlasnik jednog dubokog duhovnog svijeta i zna da njegove riječi utiču i odražavaju se kod drugih u onolikoj mjeri koliko je dubok njegov duhovni svijet!” – dodao je Bajgora.


Prije nego što se autor obratio prisutnima, glavni imam IZ Orahovac Nusret Abazibra predstavio je kratku biografiju hafiza Sulejmana Bugarija.

Hafiz Sulejman Bugari se, u svome izlaganju, zahvalio prisutnima, izražujući veliku radost što se danas, u njegovom rodnom gradu, predstavlja njegova knjiga prevedena na albanski jezik. On nije propustio spomenuti velikane iz ovog mjesta, koji su svojim primjerom pečatirali urnek kako treba djelovati kao vjernik u svome vremenu. “Oni su ostavili tragove na kojima se i danas istražuje u istraživačkim radovima na univerzitetima u Turskoj” – rekao je hafiz Bugari.


“Družeći se sa ljudima koji žive vjeru, a ne od vjere, naučio sam od njih da je jedno pokajati se i biti u vjeri običajno, površno ili nasljedno, a drugo je vratiti se vjeri iskreno cijelim bićem i da vjera bude naša svakodnevnica, iskrenost, ljubav, razumijevanje, pomaganje, jednostavnost i lahkoća” – dodao je hafiz Bugari.

Nakon što je tretirao neka od pitanja vjere i vjerovanja kojima se bavi ova knjiga, hafiz Bugari je završio izlaganje riječima: “Mi nismo u stanju od muslimana da napravimo vjernika, a kamoli od neprijatelja prijatelja što je bila i misija Božijeg poslanika”.

Na kraju IZ Orahovac je za prisutne organizirao jedan koktel u prostorijama Doma kulture “Mensur Zyberaj”.

Copyright 2007-2019 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija