Ramazanske posjete MIZ Rožaje, Petnjica, Berane, Plav, Bijelo Polje i Gusinje

Delegacija IZ-e u Crnoj Gori, koju su činili savjetnik reisa za misionarstvo (davu) hafiz Sulejman Bugari i Rahman Kačar, direktor Uprave za davu i obrazovanje, od 8. do 11. juna boravili su u posjeti džematima na sjeveru Crne Gore.

Prvi dan posjete boravili su u Medžlisu IZ Rožaje i tim povodom hafiz Bugari je predvodio teravih namaz u Sultan Murat II džamiji, a nakon toga održao predavanje. Drugi dan posjete u centralnoj džamiji u Rožajama predvodio je džumu namaz i održao hutbu.

Drugi dan posjeta je, nakon džuma namaza, nastavljena obilaskom Medžlisa Petnjica i Berane gdje su također održana prigodna predavanja.

U Beranama je poslije iftara upriličeno predavanje za žene koje su izrazile želju za ovakvim susretima na mjesečnom nivou, a nakon teravih namaza hafiz je održao predavanje za sve prisutne gdje je govorio o blagodatima ramazana, posta i Kur’ana, a druženje je nastavljeno do sehura.

U subotu, 10. juna, treći dan posjete delegacija IZ-e posjetila je Medžlis IZ-e Plav. Hafiz Bugari je predvodio teravih namaz u Šabovića džamiji i nakon toga održao prigodno predavanje. Na kraju svog predavanja uručio je hedije – prijevod Kur’ana na bosanskom jeziku gl.imamu Sinan ef. Latiću i predsjedniku Šeku Šaboviću. Hafiz Bugari je i na sabah namazu održao kraće predavanje u Staroj džmaiji, a poslije podne namaza u Redžepagića džamiji.

Poslije posjete MIZ Plav, delegacija se, u nedjelju, 11. juna, uputila u posjetu Medžlisu IZ Bijelo Polje koji je, u bijelopoljskom Centru za kulturu, priredio program povodom noći Bedra, na kojem je gost predavač bio hafiz Bugari, koji je na poseban način i sa posebnim emocijama prisutnima prenio poruke Bedra.

U srijedu, 14. juna, delegacija je posjetila i Medžlis IZ-e Gusinje. Nakon obavljenog teravih namaza u Vezirovoj džamiji, i obraćanja Rahman Kačara, direktora Uprave za davu i obrazovanje IZ u Crnoj Gori, prisutnim se obratio i Sulejman Bugari, koji je govorio o ramazanskim ljepotama i o potrebi ispravnog razumijevanja osnova islama, a druženje je nastavljeno do sehura.

Copyright 2006-2020 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija