Prvi hafiz pod mentorstvom hafiza Bugarija

Medresa “Mehmed Fatih” u Podgorici nedavno je obrazovala prvog učenika koji je postao hafiz, odnosno koji je naučio Kur’an napamet. U historiju te škole ušao je maturant Medrese „Mehmed Fatih“, osamnaestogodišnji Ulcinjanin Anel Elezović. Elezović je postao prvi učenik ove škole koji je za vrijeme školovanja naučio Kur’an napamet i postao hafiz Kur’ana.

Mentor mu je bio hafiz Sulejman Bugari, savjetnika reisa Rifata ef. Fejzića za misionarstvo (davu), koji je ujedno angažiran i kao profesor tefsira i ahlaka u medresi “Mehmed Fatih”.

Elezović je hifz položio 16. januara 2021. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH i time stekao titulu hafiza.

Svečanom trenutku učenja posljednjih sura iz Kur’ana te proglašenju Anela Elezovića za hafiza Kur’ana Časnog, prisustvovali su reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, direktor Medrese Amer ef. Šukurica, muhafiz hfz. Sulejman Bugari, profesori, predstavnici Mešihata te Anelova porodica i prijatelji.

Anel Elezović je u oktobru 2018. godine započeo učenje Kur’ana Časnog pred muhafizom hfz. Sulejmanom Bugarijem, a završio 13. novembra 2020. godine.

Radili su zajedno godinu i po, svakodnevno, nekada i po deset sati. Za memoriranje Kur’ana primijenili su metod, koji se, kako kaže hafiz Bugari, najčešće koristi na na ovim prostorima.

Kompletnu emisiju “Mostovi” RTCG, u kojoj je prikazana priča o Anelu Elezoviću, prvom hafizu Medrese Mehmed Fatih, i njegovom muhafizu hafizu Sulejmanu Bugariju, emitiranu u nedjelju, 14. februara, možete pogledati u nastavku…

Copyright 2006-2021 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija