Predramazansko predavanje u Petnjici

U punoj sali Centra za kulturu u Petnjici, u organizaciji Medžlisa IZ Petnjica, održano predavanje na temu “U susret Ramazanu “, na kojem je gost predavač bio hafiz Sulejman Bugari, a veče su dodatno uljepšali učenici Medrese Mehmed Fatih iz Podgorice, koji su sve prisutne počastili lijepim ilahijama.

“Ove mubarek dane dočekujemo zajedno, dočekujemo mjesec koji se nudi zajednici i omogućava joj se zdrava obnova tijela i duha. Nudi se oslobođenje od svega onoga što tišti čovjeka. Svi smo mi svjedoci da čovjek, pošto je sklon zaboravu, zaboravlja na ono što je najbitnije za njegov život. Najčešće ga interesuje ono što je vezano za ono što vidi. Tjeraju ga svakodnevne potrebe da on nešto mora. Ali, čovjek koji neće da misli o onome što čovjeka čini čovjekom, onda je on za žaliti. Postoje dvije osobine kod čovjeka koje prokleti šejtan napada i kada osjeti da te osobine ne postoje kod čovjeka, onda on pravi sve ovo što je napravio, a što nam se ne sviđa. Mi smo mu neodgovornošću, površnošću, neozbiljnošću i sezonskim pristupom vjeri i životu dali materijala da on uspije da ostvari ono što je on želio”, počeo je riječima svoje izlaganje hafiz Bugari.

U toku predavanja istakao je da je prvi korak da čovjek bude bolji i da se osjeća bolje jeste da govori samo ono što je lijepo, jer iz naših usta izlaze i prijatelji i neprijatelji te dodao da ovaj svijet je svijet belaja i problema, a mi smo ovdje svakako na jednom velikom ispitu. Belaji imaju cilj da iz nas izvade potencijale koji su sakriveni u nama. Ljudi moraju prolaziti kroz probleme, da bismo mogli otkriti sve one potencijale koji su sakriveni u nama.

Copyright 2007-2019 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija