Poruka povodom Kurbanskog bajrama za 2018. godine

Sva hvala pripada samo Allahu Sveprisutnom. Selami i blagoslovi idu Učitelju ljudi Muhammedu, s.a.v.s., koji je sebe dao za dobro svima. I neka blagoslovljeni budu svi oni koji ga vole i prate do susreta s Voljenim.

Vrijeme je stvoreno da ljudima služi, a oni njime zarobljeni i u njemu izgubljeni. Ne znaju gdje, kako, s kim i u čemu da žive. Većina živi u perfektu, još više ih je u futuru, a najmanje u prezentu. Zato nemaju šta kvalitetno da prezentiraju.

Oni su pri strastima i pristrasnost ih ubija, a isključivost ih od drugog, dobrog i lijepog distancira. Tako se iz blagoslova isključuju i od dosade ključaju. Oni žive bez osjećaja za drugim i zajednicom pa su bezosjećajni – zajedno bez zajednice.

Sve ovo nas boli i ne prolazi zato što nam prošlost još nije prošla i zato nemamo “sada” pa nam je dnevnica i svakodnevnica gotovo ista.

U sada se ulazi žrtvujući sebe Jedinom, Svemilosnom, oslobađajući se lažnog ugleda i karijere, priznajući da je dobro i ljepota od Njega bolja i preča od nas.
To je ostvariila lijepa Zulejha.

Allah nas podsjeća njezinim riječima: Sada je čas Istine/sada se Istina pokazuje…(Jusuf, 51.)

Svi smo mi Jusuf i Zulejha. Svima nama se nudi “sada”, svakog trena, a posebno u vremenu prinošenja žrtve. Pa žrtvujmo sebe za dobro svih nas i potvrdimo put Adema, Ibrahima, Musaa, Isaa i Muhammeda, neka je mir i spas na sve njih.

Neka nam žrtva blagoslovljena i primljena bude!
O, sadašnji, osadašnjimo se, jer je sve “tu”!

Kurban bajram šerif mubarek olsun,
Sulejman Bugari

Copyright 2007-2019 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija