Hafizu Bugariju uručeno priznanje “Husein-paša Boljanić”

Na Centralnoj svečanosti naučnog skupa “Husein paša Boljanić i njegove zadužbine”, koji je upriličen povodom 450 godina Husein-pašine džamije u Pljevljima, uručena je nagrada i priznanje hafizu Sulejmanu Bugariju, koji je, kao vjerski službenik Islamske zajednice Crne Gore, dao najveći doprinos u radu zajednice u prethodnoj godini.

Naučni skup je održan 7. i 8. juna u Pljevljima, a učešće je uzelo 15 naučnih radnika i istraživača iz države i regiona BiH, Srbije i Hrvatske. Naučni skup otvorio je prof. emeritus Enes Pelidija, a prisutni su imali priliku slušati i akademika Šerbu Rastodera, dr Behiju Zlatar i prof. dr Emu Miljković.

Centralna svečanost održana je u sali Doma za kulturu Pljevlja, a svečanost je otvorena govorima vršioca dužnosti predsjednika Opštine Mervana Avdovića, ministra za kulturu Aleksandra Bogdanovića i reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića.

Povodom ovog jubileja uspostavljena ja nagrada Husein-paša Boljanić, a nagradu je ove godine, pored hafiza Bugarija, dobio i čovjek koji je dao najveći doprinos u obnovi sjaja Husein-pašine džamije – Đorđe Džuverović, bivši direktor Rudnika Pljevlja. Nagrade je uručio reis Islamske zajednice Crne Gore.

Husein-pašina džamija sagrađena je 1569. godine, zadužbina je Husein-paše Boljanića, koji je bio porijeklom iz Boljanića, kod Pljevalja. Od 1961. godine nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore, kao kulturno dobro prvog reda i uvrštena je u kulturnu ponudu Crne Gore.

Copyright 2007-2019 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija