Hafiz Bugari uzeo učešća u dijaloškoj tribini „Religija i medicina“ u Podgorici

U Ponedjeljak, 20. decembra, u Svetogeorgijevskom domu pored crkve Svetog Đorđa pod Goricom, održana je četvrta po redu dijaloška tribina, u organizaciji Crkvene opštine Podgorica, na temu „Religija i medicina“, na kojoj je jedan od učesnika bio i hafiz Bugari.

Dijaloške večeri koje moderira protojerej-stavrofor Gojko Perović imaju za cilj da razjasne odnos religije i ljudskih djelatnosti koje su od fundamentalnog značaja za čitavo društvo i da to učine autentični predstavnici religije i stručnjaci iz drugih oblasti, kako bi se spriječile razne površne, a često i zlonamjerne interpretacije.

Pored hafiza Bugarija na tribini su učesnici bili i ljekari Kliničkog centra Crne Gore dr Marinko Paunović, specijalista opšte hirurgije i dr Batrić Babović, specijalista interne medicine i nefrologije.

U svom izlaganju hafiz Bugari je kazao da se duhovnost i medicina nikada nisu odvajale i da nisu mogle jedna bez druge, jer bez poštovanja oba aspekta nije moglo doći do izlječenja. Raz je nastao zbog pokušaja medicine da dokaže da se može bez duhovnosti, što je dovelo do parcijalnog pristupa čovjeku i do bolesti od kojih sama medicina boluje. Ipak, život je nezamisliv bez oboje, a to potvrđuje islamska tradicija koja ne preporučuje da se živi tamo gdje nema ljekara i onoga ko zna Božiju riječ napamet.

Osvrćući se na prošla vremena istakao je da je sasvim normalno bilo da je jedan čovjek teolog, hafiz Kurana i doktor medicine, kritikujući ograničen pogled na probleme sa kojima se suočavamo.

Podsjetio je na događaj sa poslanikom Musa, a.s., koji se obratio Bogu zbog svoje glavobolje i od Boga dobio izlječenje prvi put upotrebom određene trave, a drugi put odlaskom kod ljekara. Time je shvatio da je Bog taj koji je dao i lijek i ljekara.

„Sklad između religije i medicine je preduvjet za svestranu terapiju čovjeku“, zaključio je Bugari, jer po islamskom učenju čovjek ima pet „tijela“, a to su fizičko, biohemijsko, intelektualno, emotivno i duhovno.

Mnogo toga zanimljivog možete saznati u kompletnom snimku današnje emisije koju možete poslušati u nastavku, a ukoliko niste poslušali neku od prethodnih emisija, možete ih pronaći na oficijelnom youtube kanalu Sulejmana Bugarija.

Copyright 2006-2021 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija