Aprilsko predavanje hafiza Bugarija u IKC u Baru

U prepunoj kongresnoj sali Islamskog kulturnog centra u Baru, kao što je i najavljeno, sinoć je upriličeno aprilsko predavanje hafiza Sulejmana Bugarija na temu „Put lahkoće“.

Ovo je treće predavanje u ciklusu predavanja koja će se, jednom mjesečno, održavati u Islamskom kulturnom centru, a moderator i ovaj put je bio prof. Emil ef. Škrijelj.

Na samom početku, prisutnima se obratio domaćin, glavni imam mr. Muidin ef. Milaimi, koji je govorio o mjesecu redžebu i pripremama za mjesec ramazan.

Hafiz je počeo svoj govor o važnosti puta, putokaza i usmjerivača na putu te duhovnim sudarima koji se dešavaju na putovanju i rekao da, kada naiđemo na duhovni sudar sa ljudima, ako nemamo onoga od koga učimo kako da prepoznamo znakove, onda ćemo stalno biti u duhovnom sudaru.

U svom izlaganju, riješio je dilemu mnogih ljudi po pitanju brige, tuge i nedaće, otkud one i ko je najveći krivac za njihov, katkad nekontrolisani, priliv.

„Čim postoje tuga, nervoza, to znači da nam nešto nedostaje. Kada smo u zavadi sa bilo kim, kada vrijeđamo, kada upotrebljavamo ružnu riječ, nek znamo da tada nosimo teret sa sobom, teret ili teg na duši. Teg na duši je i kada si u zamjerci sa nekim, kada zavidiš, kada se oholiš, kad ne podnosiš nečiji uspjeh, legao si sa tegom na duši. Čak i riječ tuga potiče od riječi teg. Ti „tegovi“ ti ne daju da se smiriš, a uloga vjere, uloga Poslanika s.a.v.s., je da skida terete i tegove sa ljudskih duša“, dodao je hafiz.

Opisujući put do lahkoće, istakao je tri su uslova kojima pojedinac može olakšati putanju: udjeljivanje, ne samo materijalnog, već i da se npr. nekom oprosti; ograđivanje od svega što može prouzrokovati nesuglasice, netrpeljivost i priznati nešto lijepo ili korisno, bez obzira od koga dolazi.

Hafiz je podsjetio da, svjesni činjenice da je džennet prekriven raznim iskušenjima ili „zlom koje nema naciju“, a džehennem prohtjevima, na putu lahkoće svaka individua treba da se napoji sa čistog vrela, ojača vezu i osloni se na Allaha dž.š.

„Za postizanje uspjeha na oba svijeta vjernik se treba okititi lahkoćom, blagošću, obazrivošću i dostupnošću, jer se ovim osobinama garantuju lahkoća, ljepota, ponos i ugled na oba svijeta. To je put vjere. To je put razumijevanja i napretka u svakom smislu“, poručio je hafiz Bugari na kraju predavanja.

Predavanju su prisustvovali službenici Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i mnogi eminentni i ugledni građani i pripadnici sve tri vjere Bara i drugih gradova.

U nastavku pogledajte snimak predavanja…

Copyright 2006-2020 I Oficijelna web stranica Sulejmana Bugarija